864x486 Voor de 1 afval, voor de ander overleven

 

1 september Van 7 september t/m 13 september is het voor de achtste keer zero waste week. In deze week is het de bedoeling om actief wat te doen aan het verminderen van de eigen afval productie. Dat kunnen simpele veranderingen in het huishouden zijn, nog beter recyclen tot het weigeren van vervuilende plastic zakjes.

Dit jaar staat het thema re-use of hergebruik centraal. Het gemak waarmee vele mensen afval maken en daarmee waardevolle grondstof weggooien, kom door het gestructureerde systeem van afval ophalen.

Enkele studenten zagen op het muziekfestival Lowlands, dat er na afloop van het festival overal bruikbare spullen lagen: in dit geval tenten of luchtbedden. Een spontaan idee werd een waardevolle actie toen zij bedachten dat in Calais duizenden vluchtelingen met weinig middelen zijn, terwijl de middelen op Lowlands massaal worden achtergelaten. “Wat nou als we die tenten van Lowlands naar Calais brengen?”, bedacht Roos Postmaa met een paar vrienden.

Ze vroegen toestemming aan Lowlands en dat kregen ze: wat festivalgangers hadden achtergelaten, mochten ze allemaal meenemen. Afgelopen maandag gingen ze aan de slag. Als ware jutters struinden zij het terrein af. De vangst was groot: 250 luchtbedden, 200 bouwzeilen, 60 tenten en 50 slaapzakken. Nu moet alles nog schoongemaakt worden en naar Calais gebracht worden. Zo wordt het duidelijk wat de waarde van afval is. Voor de één is het een te grote moeite alles weer mee naar huis te nemen, voor de ander is het een dak boven het hoofd.

En ze willen meer, dus bedachten ze het initiatief Doneer Je Deken. Daarmee willen ze voor aankomende winter nog meer spullen inzamelen voor de vluchtelingen. De inzamelingsactie loopt tot 13 september.

Terug naar nieuwsoverzicht