140140klimaatzaak-credit-urgenda-chantal-bekker-02-web  Klimaatzaak tegen de staat

 

28 april 2015  Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Samen met 900 mede-eisers is Urgenda de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat gestart, omdat de overheid de urgentie van het klimaat probleem weliswaar erkent, maar te weinig maatregelen neemt om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Als wij zo doorgaan zal het leven op aarde al in de tweede helft van deze eeuw zeer onaangenaam worden: de uitstoot van broeikasgassen zal voor 2020 sterk verminderd moeten worden.
De politiek neemt zijn verantwoordelijkheid niet en daarom richt Urgenda zich tot de rechter. Aan de rechter worden de volgende feiten voorgelegd om vast te stellen of het onrechtmatig is voor de Nederlandse Staat om niet de maatregelen te nemen waarvan hij weet dat het NU nodig is om zijn eigen burgers tegen gevaarlijke klimaatverandering te beschermen:

  • Te verklaren dat een opwarming van de aarde met meer dat 2 graden Celsius tot een schending van mensenrechten wereldwijd leidt.
  • Te verklaren dat de Nederlandse Staat onrechtmatig handelt door niet haar evenredige bijdrage te leveren aan het voeren van effectief klimaatbeleid.
  • De Staat op te dragen de Nederlandse uitstoot van CO2 uitstoot al voor 2020 drastisch te verminderen tot het noodzakelijke niveau dat door wetenschappers is vastgesteld, dat wil zeggen met 40% ten opzichte van het niveau van 1990.

ZWH vindt het geweldig dat een organisatie in Nederland via de rechterlijke macht de politiek dwingt om dit onderwerp om te zetten in daden. Op 14 april was de zitting en de uitspraak zal op 24 juni zijn. To be continued! (www.urgenda.nl)

Terug naar nieuwsoverzicht