big-1 De Taxus Taxi

11 mei 2015  Het is weer lente en de heg schiet naar alle kanten uit. Na het snoeien blijft een berg groen afval over. Maar is het wel afval?

Een doel van Zero Waste Heroes is om het afval als grondstof voor andere en nieuwe producten te gaan zien. Neem nu de taxus. Bij de supermarkt hing een postertje voor de Taxus Taxi. Op hun site was te lezen dat al in 1963 wetenschappers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten ontdekten dat verschillende taxussoorten anti-tumoractiviteiten vertonen. De werkzame stof paclitaxel kreeg de commerciële naam taxol en werd met succes in de medische wereld geïntroduceerd. Paclitaxel richt zich op de delende cellen van een tumor en gaat daardoor de deling van cellen tegen. Voor 1 chemokuur zijn er 15 volle kruiwagens vol Taxus nodig. Bovendien moet de Taxus schoon en jong zijn, dus niet alle gesnoeide Taxus is geschikt.

In Nederland hebben Werner Toonen, zijn vrouw Nicole en vader Berthold daarom de TaxusTaxi opgezet om mensen te helpen hun Taxus na het snoeien in te zamelen en zo te doneren voor medicatie tegen kanker. De Taxus Taxi is nu actief in Zuid- Gelderland, Noord- Brabant en Noord-Limburg. Het nieuwe ophaalseizoen start half mei tot en met 15 Oktober. Deze periode komt overeen met het juiste moment om te snoeien en de hoeveelheid taxol die in de naalden zit.

Voor meer informatie over dit initiatief: www.taxustaxi.nl

 

Terug naar nieuwsoverzicht